gosiapiotrek23

gosiapiotrek23

Złoty Ekspert
[Przepisów: 942]

Pulpeciki ze szczupaka w sosie pomidorowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pulpeciki ze szczupaka w sosie pomidorowym z warzywami. Najlepiej smakują na zimno. Polecam przepis.

Pulpeciki ze szczupaka w sosie pomidorowym

Składniki:

Pulpeciki ze szczupaka w sosie pomidorowym

Pulpety

Sos

  • 1 duża marchewka,
  • 1 średnia pietruszka,
  • 1 duża cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 500 g przecieru pomidorowego,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 1 łyżeczka ostrej papryki,
  • 1 łyżka bazyli

Sposób przygotowania:

Pulpeciki ze szczupaka w sosie pomidorowym
Pulpety: 

Szczupaka oczyszczamy i filetujemy. Mielimy przez maszynkę. Do masy rybnej dodajemy pozostałe składniki. Mieszamy dokładnie i formujemy małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Do gotującej się wody wrzucamy pulpeciki i gotujemy około 10-15 minut.

Sos:

Cebulę obieramy, myjemy i kroimy w piórka. Marchewkę i pietruszkę obieramy myjemy i trzemy na tarce o dużych oczkach. Czosnek przeciskamy przez praskę. Warzywa podsmażamy na oleju, zalewamy wodą i dusimy do miękkości, dodajemy przecier pomidorowy i przyprawy, chwilkę dusimy.

Pulpeciki zalewamy gorącym sosem. Możemy do zrobić w słoiku. Ostudzone wkładamy do lodówki.

Najlepiej smakują na zimno.

Smacznego;