mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Książka Kucharska: Świetne pomysły na dania z sosem Tao Tao

Pulpeciki z ryby w sosie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Bardzo smaczne pulpeciki rybne doprawione sosem sojowym, zanurzone w aromatycznym śmietanowo-czosnkowym sosie:)

Pulpeciki z ryby w sosie

Składniki:

Pulpeciki z ryby w sosie

 

  • na 10 pulpecików:

 

  • duży filet ulubionej ryby
  • mała podsmażona cebula
  • łyżeczka sosu sojowego TaoTao
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz
  • mąka do obtoczenia

 

 

Sposób przygotowania:

Pulpeciki z ryby w sosie
Pulpeciki: Filet ryby zemleć. Wymieszać z jajkiem, podsmażoną cebulą, doprawić sosem sojowym, solą i pieprzem. Uformowane pulpety obtoczyć w mące i wrzucić na wrzątek. Podgotowane wyjąć, a na wywarze zrobić sos. Sos do pulpetów: Wywar z pulpetów zarobić mąką roztrzepaną ze śmietaną, doprawić bazylią i wyciśniętym czosnkiem i zagotować. Do sosu dołożyć pulpety i dusić kilka minut. Podawać z ziemniakami i ulubioną surówką.