paulina57

paulina57

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1001]

Pulpety ryżowe z curry i papryką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Smaczne pulpety z ryżu z papryką smaku dodaje curry. Pyszne na ciepło

Pulpety ryżowe z curry i papryką Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Pulpety ryżowe z curry i papryką

 

  • Składniki:
  • 2 szklanki ryż,
  • 1 łyżka curry Prymat,
  • 1 sztuka papryka czerwona,
  • 10 dag ser żółty (gouda),
  • sól do smaku,
  • pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Pulpety ryżowe z curry i papryką
Ryż gotujemy w osolonej wodzie z curry i pieprzem, ryżu wcześniej nie opłukujemy. Gotujemy tak długo aby się rozgotował i był lepki. Paprykę opłukać i pokroić w kostkę. Dodać pod koniec gotowania do ryżu. Zostawimy ryz aby ostygł. (ja czekam aż będzie letni ale nie całkiem zimny). Ser żółty zetrzeć na tarce na grubych oczkach. W rękach formujemy okrągłe pulpety w środek każdego wkładamy starty ser. Pulpety są większe od orzecha włoskiego. Roztrzepać w talerzu jajko do drugiego wsypać bułkę tartą. Pulpety panierujemy w jajku później w bułce i smażymy z każdej strony.
Pulpety ryżowe z curry i papryką
W rękach formujemy okrągłe pulpety w środek każdego wkładamy starty ser. Pulpety są większe od orzecha włoskiego.