Sposób przygotowania:
pulpety w bulionie pomidorowym
Z przepisu na nadziewane papryki (w moich przepisach), zostało mi trochę farszu, jest to nic innego jak mięso mielone z dobrze klejącym się ryżem, przyprawionych według smaku. Przyznam,że farsz wyszedł mi bardzo dobry,dodałam do niego dwie rodzaje podsmażonej cebulki,oraz sporą ilość kopru i pietruszki,przewaga jest jednak mięsa,aby dobrze się skleiły. Uformowałam małe kuleczki (6) i trzymałam w lodówce przez jeden dzień. Następnie obtoczyłam w mące. Do połowy litra gorącej wody wrzucamy pulpety,przykrywamy i gotujemy około 12minut.Wyjmujemy pulpety, do garnka dolewamy 200ml przygotowanego wcześniej bulionu,dokładamy 4czubate łyżki koncentratu pomidorowego,doprawiamy przyprawami,dosypujemy ugotowaną torebkę brązowego, odcedzonego i wystudzonego ryżu(ryż ten gotuje się około 20 minut,a więc w między czasie przygotowywania całości, w oddzielnym naczyniu przygotowujemy ryż). Mięsko obrane z kości wieprzowych wrzucam do wywaru. Całość przykrywamy,gotujemy jeszcze z 3minuty. Podajemy z wrzuconym do środka pulpetem/pulpetami. Smacznego.