Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Puree mocno śmietankowe :

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

,,Masowane ziemniaczki ,, jak mówią moje wnuki ( z ang. mashed potatoes )- czyli po prostu puree ziemniaczane bardzo kremowe.

Puree mocno śmietankowe :

Składniki:

Puree mocno śmietankowe :

 

  • 5 średnich ziemniaków ( mączyste , dobrej jakości )
  • 3 łyżki masła
  • frensch ( albo 1,5 łyżki serka homogenizowanego naturalnego i 1,5 łyżki kwaśnej śmietany 18 % )
  • 1/2 łyżeczki soli

 

Sposób przygotowania:

Puree mocno śmietankowe :
Ziemniaki obrać i pokroić w ósemki . Zalać osolonym wrzątkiem i ugotować do miękkości .Odcedzić . Dodać do garnka masło i utłuc dobrze tłuczkiem do ziemniaków .Dołożyć crem frensch ( lub zamiennie śmietanę ) i mieszać drewnianą łyżką aż zrobią się puszyste .Podawać gorące .Można posypać koperkiem lub drobno usiekanym szczypiorkiem .