Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 871]

Puree z dyni w słoikach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

W sezonie dyniowym warto zrobić zapasy puree z dyni. Przygotowane bez żadnych dodatków, więc ma wszechstronne zastosowanie.

Puree z dyni w słoikach Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Puree z dyni w słoikach

 

Sposób przygotowania:

Puree z dyni w słoikach
Dynię oczyścić. Przekroić na pół, wyjąć pestki. Pokroić na dość cienkie części usuwając pozostałości po pestkach. Włożyć dynię do naczynia żaroodpornego z pokrywą. Piec w 180*C przez godzinę. Dynia powinna być miękka. Obrać ze skóry i włożyć sam miąższ do malaksera. Miksować, aż uzyskamy gładkie, bez cząstek puree. Nakładać do słoików. Ważne jest, aby słoiki umyć, wyparzyć i osuszyć. Pasteryzować 15-20min. Czynność można powtórzyć, ponieważ dynia nie ma żadnych konserwujących dodatków.
Puree z dyni w słoikach
Cząstki dyni piec w naczyniu żaroodpornym.
Puree z dyni w słoikach
Upieczoną dynię obrać ze skóry i włożyć do malaksera.
Puree z dyni w słoikach
Dynię miksować do uzyskania gładkiej konsystencji.

Tagi:

dynia