Cukiereczek13

Cukiereczek13

Złoty Ekspert
[Przepisów: 651]

Pomarańczowy dżem z dyni

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Soczyście pomarańczowy dżem z dyni, w sam raz na jesienne śniadanie

Pomarańczowy dżem z dyni Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pomarańczowy dżem z dyni

 

  • dynia 1 kg,
  • galaretka pomarańczowa 1,
  • kwasek cytrynowy 3 łyżeczki,
  • cukier 1 szklanka,
  • olejek cytrynowy 1/2

Sposób przygotowania:

Pomarańczowy dżem z dyni
Dynię obieramy, usuwamy miękki miąższ i pestki. Następnie odważamy 1 kg i ścieramy ją na grubych oczkach tarki. Następnie smażymy ją w garnku do powstania gęstego puree. Można podczas smażenia podlać odrobiną wody. Gdy dynia zaczyna się rozpadać dodajemy galaretkę, cukier, kwasek cytrynowy i wlewamy olejek. Całość dokładnie mieszamy. Wszystko smażymy dalej około pół godziny. Po tym czasie gotowy, jeszcze gorący dżem przekładamy do słoików, zakręcamy je i pasteryzujemy około 12-15 minut. Po wyjęciu odwracamy słoiki do góry dnem. Życzę smacznego :)
Pomarańczowy dżem z dyni
Następnie odważamy 1 kg i ścieramy ją na grubych oczkach tarki.
Pomarańczowy dżem z dyni
Następnie smażymy ją w garnku do powstania gęstego puree.
Pomarańczowy dżem z dyni
Wszystko smażymy dalej około pół godziny.

Tagi:

dynia