goofy9

goofy9

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1117]

Dżem z dyni

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Świetna do deserów, naleśników. Mój syn uwielbiał ją jako dodatek do kaszek

Dżem z dyni Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Dżem z dyni

 

  • dynia hokkaido 5 kg
  • cukier 1 kg
  • olejek cytrynowy 2 opakowania
  • cukier wanilinowy 2 opakowania
  • galaretka pomarańczowa 4 opakowania
  • cytryna 1 sztuka

Sposób przygotowania:

Dżem z dyni
Dynię obieramy, oczyszczamy i kroimy na niewielkie kawałki. Przekładamy ją do dużego garnka i podlewamy odrobiną wody, rozgotowujemy. Następnie dynię miksujemy na puree, wsypujemy cukier, galaretki, wlewamy olejek cytrynowy i wciskamy sok z cytryny. Całość mieszamy i zagotowujemy. Gorący dżem przekładamy do wyparzonych słoików. Słoiki zakręcamy. Odwracamy do góry dnem.
Dżem z dyni
Dynię kroimy w kawałki i przekładamy do dużego garnka
Dżem z dyni
Dynię miksujemy, wsypujemy cukier oraz cukier wanilinowy
Dżem z dyni
Następnie wsypujemy galaretki pomarańczowe