Annisa

Annisa

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 116]

Puree z pieczonej dyni zwyczajnej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 13
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Prosty sposób na przygotowanie półproduktu. Po przygotowaniu dzielimy na porcje, zamrażamy i możemy wykorzystać w każdej chwili :)

Puree z pieczonej dyni zwyczajnej Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Puree z pieczonej dyni zwyczajnej

 

  • Dynia zwyczajna. Moja ważyła około 7 kg.

Sposób przygotowania:

Puree z pieczonej dyni zwyczajnej
Dynię przeciąć na pół, wydrążyć pestki i miękki miąższ. Każdą połówkę przykryć aluminiową folią i wstawić do piekarnika nagrzanego do 165 stopni na 1,5 godziny. Na pół godziny przed końcem delikatnie odchylić kawałek folii. Gotową dynię ostudzić i wydrążyć miąższ. Zmiksować w blenderze i partiami nakładać na sito ustawione nad dużą miską. Każdą partię zostawić na około 1,5 godziny na sicie, żeby odsączyć nadmiar soku. Odsączone puree pakować porcjami do foliowych torebek i włożyć do zamrażalnika. Jeśli chcecie wykorzystać część na drugi dzień, możecie po prostu przełożyć potrzebną ilość do słoika i postawić go w lodówce.
Puree z pieczonej dyni zwyczajnej
Ugotowaną dynię po zmiksowaniu trzeba odsączyć, żeby puree nie było płynne.

Tagi:

dynia