julcia12437

julcia12437

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 155]

Puszyste czekoladowe pancakesy

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Mięciutkie i puszyste czekoladowe pancakesy.

Puszyste czekoladowe pancakesy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Puszyste czekoladowe pancakesy

 

  • 1,5 szklanki mąki pszennej Babuni typ 650
  • 3 jajka rozm. M
  • 62,5 g (1/4 kostki) margaryny Tortowej
  • 5 łyżeczek kakao Puchatek
  • 400 ml mleka 3,2% Wypasione
  • 5 łyżek cukru pudru Diamant
  • szczypta soli
  • 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia Dr. Oetker
  • 2-4 łyżek wody mineralnej gazowanej Żywiec Zdrój
  • + olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Puszyste czekoladowe pancakesy
Do naczynia wlałam 200 ml mleka, wsypałam 2 łyżeczki kakao i wymieszałam (tak, aby powstało mleko czekoladowe ale można też dać gotowe). Do miski wbiłam jajka, wlałam mleko czekoladowe i zwykłe. Roztrzepałam. Następnie dodałam mąkę pszenną, proszek do pieczenia, cukier puder i szczyptę soli. Masło przełożyłam do rondelka, rozpuściłam. Dodałam do masy naleśnikowej i dokładnie połączyłam. Na koniec dodałam wodę gazowaną i resztę kakao (3 łyżeczki). Pancakesy smażyć na nagrzanej suchej patelni lub posmarowanej odrobiną oleju na złoty kolor (można też najpierw wylać ciasto naleśnikowe na patelnię formując oczy i usta, podsmażyć i wylać ciasto, wtedy naleśniki będą z uśmieszkiem). Pancakesy przekładamy na talerz. Możemy podawać z owocami, bitą śmietaną lub po prostu oprószone cukrem pudrem. Smacznego :)
Puszyste czekoladowe pancakesy
Robimy mleko czekoladowe wlewamy je do jajek i zwykłego mleka roztapiamy margarynę
Puszyste czekoladowe pancakesy
Dodajemy rozpuszczoną margarynę kakao mieszamy i dodajemy na koniec wodę gazowaną
Puszyste czekoladowe pancakesy
Na rozgrzaną patelnię wylewamy masę naleśnikową formując oczy i usta
Puszyste czekoladowe pancakesy
Na podsmażoną buźkę wylewamy masę naleśnikową

Tagi:

jajko jajka