Sposób przygotowania:
Puszyste ptysie
Zagotować wodę z masłem i odrobiną soli. Zmniejszyć ogień a następnie wsypać całą mąkę.
Ucierać tak długo drewnianą łyżką na średnim ogniu, aż masa będzie odstawać od brzegów. Zestawić z ognia i na lekko ostudzoną masę wbijać po jednym jajku dokładnie ucierając przed dodaniem kolejnego.
Układać na blaszce w dużych odległościach od siebie. Ja osobiście nakładam zwykłą lyżką, ale można użyć do tego specjalnego rękawa cukierniczego.
Wstawić do gorącego piekarnika i piec 30-40 minut, nie otwierając piekarnika w tym czasie.
Przekrawać gdy są gorące, przekrojone odstawić do wystygnięcia.
Ucierać tak długo drewnianą łyżką na średnim ogniu, aż masa będzie odstawać od brzegów. Zestawić z ognia i na lekko ostudzoną masę wbijać po jednym jajku dokładnie ucierając przed dodaniem kolejnego.
Układać na blaszce w dużych odległościach od siebie. Ja osobiście nakładam zwykłą lyżką, ale można użyć do tego specjalnego rękawa cukierniczego.
Wstawić do gorącego piekarnika i piec 30-40 minut, nie otwierając piekarnika w tym czasie.
Przekrawać gdy są gorące, przekrojone odstawić do wystygnięcia.