marzenciak1985

marzenciak1985

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 57]

Puszyste ptysie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne ptysie, łatwe i szybkie w wykonaniu, doskonałe jako deser albo przekąska między posiłkami, serdecznie polecam.

Puszyste ptysie Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Puszyste ptysie

 

Sposób przygotowania:

Puszyste ptysie
Zagotować wodę z masłem i odrobiną soli. Zmniejszyć ogień a następnie wsypać całą mąkę.

Ucierać tak długo drewnianą łyżką na średnim ogniu, aż masa będzie odstawać od brzegów. Zestawić z ognia i na lekko ostudzoną masę wbijać po jednym jajku dokładnie ucierając przed dodaniem kolejnego.

Układać na blaszce w dużych odległościach od siebie. Ja osobiście nakładam zwykłą lyżką, ale można użyć do tego specjalnego rękawa cukierniczego.

Wstawić do gorącego piekarnika i piec 30-40 minut, nie otwierając piekarnika w tym czasie.

Przekrawać gdy są gorące, przekrojone odstawić do wystygnięcia. 
Puszyste ptysie
Rozkrojone ptysie rozkładamy do wystygnięcia.

Tagi:

ptysie ciastka