Sposób przygotowania:
Ptysie z malinami
W garnku zagotować wodę z dodatkiem szczypty soli i masłem do gotującej się wody wsypywać przesiana mąkę i cały czas mieszać po wsypaniu mąki ciasto tak długo trzymać na małym ogniu i mieszać, aż zrobi się szkliste i mąka straci surowy smak po tym czasie odstawić do wystudzenia. Do zimnego ciasta dodać jajka i dokładnie wszystko utrzeć, jajka dodajemy po jednym i w trakcie dodawania cały czas mieszamy.Blaszki do pieczenia wyłożyć papierem, ciastem napełnić worek cukierniczy i wyciskać małe porcje ciasta na blaszkę, zachowując odstępy. Piekarnik nagrzać do 220 st. i wstawić do niego przygotowane ptysie, piec około 20 minut na termoobiegu po upieczeniu wyłączyć piekarnik, ale blaszkę z ptysiami zostawić w nim jeszcze na kilka minut.Śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem żelatyny fiks którą przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, przygotowana śmietanę wstawić na chwilką do lodówki, aby troszkę zastygła. Upieczone i wystudzone ptysie przeciąć i napełnić sporą ilością śmietany na śmietanie ułożyć maliny i przykryć górą ptysi po wierzchu posypać cukrem pudrem.
edytaha
zbysiowa
Alex_M
rendus
iziona
Edytko :) w domu mamy babiniec więc jeszcze jedna kobietka też się zmieści :)
edytaha
Hihi, to muszę zapytac męża, czy mnie puści :D