iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Ptysie z malinami

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

W moim domu ptysie trzeba zawsze przygotować w ogromnych ilościach teraz też były z porcji podwójnej.

Ptysie z malinami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ptysie z malinami

 

Sposób przygotowania:

Ptysie z malinami
W garnku zagotować wodę z dodatkiem szczypty soli i masłem do gotującej się wody wsypywać przesiana mąkę i cały czas mieszać po wsypaniu mąki ciasto tak długo trzymać na małym ogniu i mieszać, aż zrobi się szkliste i mąka straci surowy smak po tym czasie odstawić do wystudzenia. Do zimnego ciasta dodać jajka i dokładnie wszystko utrzeć, jajka dodajemy po jednym i w trakcie dodawania cały czas mieszamy.Blaszki do pieczenia wyłożyć papierem, ciastem napełnić worek cukierniczy i wyciskać małe porcje ciasta na blaszkę, zachowując odstępy. Piekarnik nagrzać do 220 st. i wstawić do niego przygotowane ptysie, piec około 20 minut na termoobiegu po upieczeniu wyłączyć piekarnik, ale blaszkę z ptysiami zostawić w nim jeszcze na kilka minut.Śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem żelatyny fiks którą przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, przygotowana śmietanę wstawić na chwilką do lodówki, aby troszkę zastygła. Upieczone i wystudzone ptysie przeciąć i napełnić sporą ilością śmietany na śmietanie ułożyć maliny i przykryć górą ptysi po wierzchu posypać cukrem pudrem.
Ptysie z malinami
Na blaszkę wyciskać małe porcje ciasta.
Ptysie z malinami
Po upieczeniu ptysie zostawić na kilka mniut w piekarniku.
Ptysie z malinami
Ptysie napełnić bita śmietaną i malinami.
Ptysie z malinami
Po przełożeniu ptysie posypać cukrem pudrem.