jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Ptysie czekoladowo-orzechowe z mandarynką

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Ptysie nadziane kremem orzechowo-czekoladowym możesz podać do niedzielnej kawki lub na świąteczny stół.

Ptysie czekoladowo-orzechowe z mandarynką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ptysie czekoladowo-orzechowe z mandarynką

 

 

 

Sposób przygotowania:

Ptysie czekoladowo-orzechowe z mandarynką
Gotujemy budyń czekoladowy na mleku z dodatkiem 3 łyżek cukru. Mieszamy go do chwili aż przestygnie, by nie utworzył się kożuch. Masło miksujemy na najwyższych obrotach, po czym zmniejszamy obroty i dodajemy budyń nie przerywając mieszania. Na końcu dodajemy zmielone i uprażone na suchej patelni orzechy - mieszamy masę. Ptysie przecinamy w poprzek i składamy je by nie pomieszać połówek, gdyż nie będą pasowały po przełożeniu kremem. Nakładamy krem na dolną część, wkładamy w środek cząstkę mandarynki po czym nakładamy drugą połowę ptysia. Postępujemy tak samo ze wszystkimi ciasteczkami. Układamy ptysie ciasno w rzędach. Kruszymy czekoladę, rozpuszczamy ją ze śmietanką w kąpieli wodnej, dodajemy masło - mieszamy masę. Wkładamy masę czekoladową do woreczka z folii ze ściętym rożkiem i dekorujemy ptysie. Podajemy ciasteczka z cząsteczkami uprażonych orzechów włoskich.
Ptysie czekoladowo-orzechowe z mandarynką
Masło miksujemy na najwyższych obrotach, po czym zmniejszamy obroty i dodajemy budyń nie przerywając mieszania.
Ptysie czekoladowo-orzechowe z mandarynką
Ptysie przecinamy w poprzek i składamy je by nie pomieszać połówek, gdyż nie będą pasowały po przełożeniu kremem.
Ptysie czekoladowo-orzechowe z mandarynką
Nakładamy krem na dolną część, wkładamy w środek cząstkę mandarynki po czym nakładamy drugą połowę ptysia.
Ptysie czekoladowo-orzechowe z mandarynką
Układamy ptysie ciasno w rzędach i dekorujemy polewą czekoladową.