Mati13

Mati13

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 889]

Puszyste racuchy mojej mamy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

puszyste racuszki bez dodatków

Puszyste racuchy mojej mamy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Puszyste racuchy mojej mamy

 

Sposób przygotowania:

Puszyste racuchy mojej mamy
Do drożdży trzeba dodać cukier i mieszać aż drożdże się rozpłyną, wtedy dodajemy 3 łyżki mąki i stopniowo wlewamy ciepłe mleko i mieszamy - odstawiamy zaczyn na ok 10 minut, aby nieco wyrósł. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy szczyptę soli i wbijamy jajko, dodajemy wyrośnięty zaczyn i całość wyrabiamy ręką - ostawiamy na godzine w cieple miejsce, a miske przykrywamy ściereczką. Po tym czasie na patelni rozgrzewamy tłuszcz, układamy łyżką okrągłe, nieduże racuchy i smażymy po 2 stronach do czasu aż złapią ładny kolor. Przed zjedzeniem posypujemy cukrem pudrem,
Puszyste racuchy mojej mamy
na zdjęciu wyrbione ciasto drożdżowe do rauchów
Puszyste racuchy mojej mamy
rauchy podczas smażenia robią się jeszcze bardziej puszyste
Puszyste racuchy mojej mamy
racuchy smażymy na ładny, rumiany kolor.
Puszyste racuchy mojej mamy
racuchy podajemy opruszone cukrem pudrem

Tagi:

jajko jajka