Sposób przygotowania:
Omlet z sałatką ze śliwką kalifornijską
Śliwki kroimy w cienkie paseczki, a paprykę w małą kostkę. Szczypiorek szatkujemy drobno i łączymy ze śliwkami, papryką i ziarnami, skrapiamy oliwą i łączymy z serkiem. Liście sałaty rwiemy na mniejsze kawałki.
Jaja rozkłócamy z mlekiem, następnie dokładnie ucieramy z mąką tak, by pozbyć się grudek. Rozgrzewamy połowę masła na dużej patelni. Wlewamy połowę masy jajecznej i na małym gazie smażymy omlet, aż zacznie się ścinać na wierzchu. Delikatnie zsuwamy go na talerz i smażymy drugi.
Omlety smarujemy cienką warstwą serka homogenizowanego, rozkładamy porwane kawałki sałaty, rozsmarowujemy sałatkę i zwijamy w rulon. Kroimy go na porcje, pakujemy do lunchboxa i dorzucamy jeszcze owoce na przegryzkę.
Jaja rozkłócamy z mlekiem, następnie dokładnie ucieramy z mąką tak, by pozbyć się grudek. Rozgrzewamy połowę masła na dużej patelni. Wlewamy połowę masy jajecznej i na małym gazie smażymy omlet, aż zacznie się ścinać na wierzchu. Delikatnie zsuwamy go na talerz i smażymy drugi.
Omlety smarujemy cienką warstwą serka homogenizowanego, rozkładamy porwane kawałki sałaty, rozsmarowujemy sałatkę i zwijamy w rulon. Kroimy go na porcje, pakujemy do lunchboxa i dorzucamy jeszcze owoce na przegryzkę.