Sposób przygotowania:
Cukiniowe drożdżówkiETAP 1
CIASTO: Mleko delikatnie podgrzewamy. W letnim rozpuszczamy drożdże oraz łyżkę cukru. Do mieszaniny dodajemy około 4 łyżki mąki. Tak przygotowany rozczyn pozostawiamy do wyrośnięcia.
Między czasie przygotowujemy pozostałe składniki ciasta. Tłuszcz rozpuszczamy i studzimy. Powinien być letni w trakcie dodawania do ciasta.
Do wyrośniętego rozczynu dodajemy część mąki, pozostały cukier, sól oraz jajka. Ciasto wyrabiamy około 15 minut, stopniowo dodając do niego mąkę. W połowie dodajemy letni, płynny tłuszcz.
Gdy ciasto odchodzi od garbka i dłoni jest gotowe, czyli przykrywamy go ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia. Wyrasta ono około 1 godziny.
ETAP 2
Gotowe wyjmujemy na stolnicę oprószoną mąką. Ciasto wałkujemy na grubość około 1,5 -2 cm. Z rozwałkowanego wycinamy, np. od szklanki lub kubka bułeczki. Wycięte przekładamy na przygotowane blaszki. Gdy bułeczki podrosną, na ich środku robimy zagłębienie. Boki drożdżówek smarujemy jajkiem.
ETAP 3
Na środek wykładamy cukiniowe nadzienie.
ETAP 4
Całość oprószamy kruszonką. Drożdżówki pieczemy około 20 minut w 180°C do zrumienienia.
ETAP 5
KRUSZONKA: Powyższe składniki umieszczamy w misce. Rozkruszamy je w dłoniach, tworząc jednocześnie kruszonkę
NADZIENIE: Cukinię kroimy w kostkę. Pokrojoną przekładamy do garnka. Dodajemy do niej cukier i podgrzewamy do momentu jak będzie miękka i puści sok. Wytworzony sok odlewamy, a do cukinii dodajemy galaretkę. Gdy galaretka się rozpuści nadzienie zdejmujemy z ognia i studzimy. Po dodaniu galaretki cukinia odda jeszcze trochę płynu, ale zastygnie on pod jej wpływem.
Według gustu możemy nadzienie doprawić dodatkowo cukrem lub kwaskiem cytrynowym.
Nadzienie najlepiej przygotować wcześniej, by przed nałożeniem na drożdżówki było ono zastygnięte.