Sposób przygotowania:
Pyszne korniszony
Ogórki myjemy i zalewamy zimną wodą z dodatkiem 3 łyżek soli. Zostawiamy na całą noc.
Następnie odcedzamy ogórki z solanki.
Gotujemy zalewę: wodę z octem oraz z dodatkiem 3 łyżek cukru i 1 łyżki soli.
Dodajemy do niej 2 listki laurowe, kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego. Do każdego słoika wkładamy po ząbku czosnku, koper, ziele, pieprz, gorczycę, liść laurowy, chrzan.
Następnie układamy ogórki. Zalewamy gorącą zalewą. Pasteryzujemy przez 15 min.
Następnie odcedzamy ogórki z solanki.
Gotujemy zalewę: wodę z octem oraz z dodatkiem 3 łyżek cukru i 1 łyżki soli.
Dodajemy do niej 2 listki laurowe, kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego. Do każdego słoika wkładamy po ząbku czosnku, koper, ziele, pieprz, gorczycę, liść laurowy, chrzan.
Następnie układamy ogórki. Zalewamy gorącą zalewą. Pasteryzujemy przez 15 min.