Sposób przygotowania:
Dżem rabarbarowo-truskawkowy
Rabarbar myjemy, odcinamy twarde końcówki i kroimy na kawałki ( ja go nie obieram ). Rabarbar przekładamy do rondelka zasypujemy cukrem i odstawiamy na 1-2 godziny.
Kiedy rabarbar puści sok wstawiamy go na planik i gotujemy na wolnym ogniu około 45 minut. Po tym czasie powinien się rozgotować.
Rabarbar lekko studzimy blendujemy. Stawiamy z powrotem na palnik i dodajemy pokrojone w ćwiartki truskawki i gotujemy na wolnym ogniu następne 45 minut.
Jeśli dżem jest zbyt kwaśny dodajemy więcej cukru. Jeśli nie gorący dżem przelewamy do wyparzonych słoików, zakręcamy, odwracamy słoik do góry dnem i zostawiamy tak aż do całkowitego wystygnięcia.
Smacznego ; )
Kiedy rabarbar puści sok wstawiamy go na planik i gotujemy na wolnym ogniu około 45 minut. Po tym czasie powinien się rozgotować.
Rabarbar lekko studzimy blendujemy. Stawiamy z powrotem na palnik i dodajemy pokrojone w ćwiartki truskawki i gotujemy na wolnym ogniu następne 45 minut.
Jeśli dżem jest zbyt kwaśny dodajemy więcej cukru. Jeśli nie gorący dżem przelewamy do wyparzonych słoików, zakręcamy, odwracamy słoik do góry dnem i zostawiamy tak aż do całkowitego wystygnięcia.
Smacznego ; )