Sposób przygotowania:
Pyszne kotlety z fasoli co została z obiadu
Fasola była ugotowana dwa dni wcześniej na obiad:
1 kg fasoli perłowej namoczyć na całą noc, wlać wody do zakrycia fasoli-w razie potrzeby wody dolewać i ugotować do miękkości z liściem laurowym 3 sztuki, zielem angielskim 5 sztuk. Kiełbasę toruńską 4 sztuki pokroić w kostkę, smażyć na oleju na rumiano z cebulą 1 sztuka pokrojoną w kostkę. Dodać do fasoli, wymieszać, do smaku dać sól czosnkową 1 łyżka, majeranek 4 łyżki, paprykę ostrą 2 łyżeczki.
Z fasoli, która została z obiadu: fasolkę z kiełbasą jeśli jest za rzadka to odlać z niej wywar na durszlaku, fasolkę utłuc tłuczkiem do ziemniaków aby były grudki.
Wsypać do fasolki tylko tartą bułkę i wyrobić gęstą masę, formować nie za grube kotlety.
Smażyć na gorącym oleju na średnim ogniu na rumiano z każdej strony, odkładać na ręcznik papierowy, doskonale smakują na ciepło i na zimno z surówką czy z sosem np. czosnkowym.
1 kg fasoli perłowej namoczyć na całą noc, wlać wody do zakrycia fasoli-w razie potrzeby wody dolewać i ugotować do miękkości z liściem laurowym 3 sztuki, zielem angielskim 5 sztuk. Kiełbasę toruńską 4 sztuki pokroić w kostkę, smażyć na oleju na rumiano z cebulą 1 sztuka pokrojoną w kostkę. Dodać do fasoli, wymieszać, do smaku dać sól czosnkową 1 łyżka, majeranek 4 łyżki, paprykę ostrą 2 łyżeczki.
Z fasoli, która została z obiadu: fasolkę z kiełbasą jeśli jest za rzadka to odlać z niej wywar na durszlaku, fasolkę utłuc tłuczkiem do ziemniaków aby były grudki.
Wsypać do fasolki tylko tartą bułkę i wyrobić gęstą masę, formować nie za grube kotlety.
Smażyć na gorącym oleju na średnim ogniu na rumiano z każdej strony, odkładać na ręcznik papierowy, doskonale smakują na ciepło i na zimno z surówką czy z sosem np. czosnkowym.