Sposób przygotowania:
Makaron w sosie śmietanowym z groszkiemmakaron
Na dużą głęboką patelnię wlać olej. Następnie dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę i podsmażyć do czasu, aż cebula się zeszkli. Do gotowej cebuli dodać śmietanę oraz mleko. Całość dokładnie wymieszać i zagotować. Jak już śmietana z mlekiem lekko gęstnieje dodać groszek z marchewką (odlewamy wcześniej z niego zalewę). Doprawiamy solą oraz czarnym pieprzem. W trakcie smażenia zawartość patelni cały czas mieszamy.
Dodajemy natkę pietruszki i nadal smażymy na średnim ogniu cały czas mieszając, aby śmietana się nie zważyła, a zawartość patelni zacznie ładnie wszystko gęstnieć. W czasie smażenia ugotować makaron w lekko osolonej wodzie do pełnej miękkości.
makaron
"Gdy sos z warzywami zgęstnieje, dodajemy do niego ugotowany do miękkości makaron. Całość dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku szczyptą ostrej papryki i suszonym koprem. Jeszcze chwilę gotujemy. Do tak przygotowanego sosu można dodać kiełbasę lub szynkę.
makaron
Tak przygotowany makaron to szybkie rozwiązanie na szybki i pyszny obiad. Jeżeli ktoś ma większą rodzinę i więcej jedzą wystarczy zwiększyć składniki. Tak jak pisałam można również dodać do takiego makaronu z sosem śmietanowym kiełbasę szynkę lub nawet pierś kurczaka wcześniej obsmażoną, aby nie była surowa. Serdecznie polecam ponieważ danie jest szybkie, pyszne i nawet pożywne.