reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 641]

Pyszny domowy ketchup

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Jak wiecie do przetworów najlepiej użyć tych podłużnych pomidorków, ja jednak mam kilka gatunków i zaprawiam tak jak mi schodzą.

Pyszny domowy ketchup

Składniki:

Pyszny domowy ketchup

 

 

  • 1 cebula

 

  • 100g cukru

 

  • 30-50 ml octu spirytusowego 10%

 

 

 

  • 2 łyżki oleju.

 

  • 1/2 płaskiej łyżeczki ostrej papryki ( można ominąć, lub dodać więcej)

Sposób przygotowania:

Pyszny domowy ketchup

przygotowanie

Pyszny domowy ketchup
Im drobniej pokrojone są warzywa, tym łatwiej sie miksuje i krócej gotuje.

Pomidory kroimy w kostkę, tak samo cebulę.

Na oleju szklimy cebulkę, dodajemy pomidory i na małym ogniu gotujemy tak długo, aż zrobi sie papka.

U mnie to około 20 minut, ale to zależy od pomidorów i wielkości kostki.

gotowanie

Pyszny domowy ketchup
Ilość octu najlepiej samemu dobrać- moja Mama daje 50, ja wolę mniej octowe i daje 30 ml na porcję

Całość miksujemy i przecieramy przez sito*

Do pomidorów dodajemy przyprawy i ocet- całość gotujemy bez przykrycia, często mieszając, aż masa zgęstnieje.

Gęstość ketchupu zależy jednak od was.

Ketchup przekładamy do wyparzonych słoiczków i pasteryzujemy 15-20 minut.