Sposób przygotowania:
Sałatka z cukinii, kabaczka i papryki
Warzywa dokładnie myjemy. Jeśli cukinia i kabaczek są młode i mają miękką skórkę zostawiamy ją, jeśli jednak ich skórka jest już twarda obieramy ją i jeśli to konieczne wyjmujemy pestki i otaczający je miąższ. Z papryki wyjmujemy gniazda nasienne i wykrawamy białe błonki.
Wszystkie warzywa kroimy w cienkie paseczki, przekładamy do miski, posypujemy solą, ostrożnie mieszamy i odstawiamy na 2 godziny. W tym czasie przygotowujemy zalewę.
Wszystkie składniki dajemy do garnka i doprowadzamy do wrzenia. Następnie odstawiamy do ostudzenia. Z warzyw odlewamy wytworzony sok.
Do słoików wlewamy niewielką ilość przestudzonej zalewy i dajemy osączone z soku warzywa ( dociskamy je). Na wierzch wlewamy łyżkę oleju, dajemy angielskie ziele i wlewamy zalewę, by ta przykryła warzywa.
Zakręcamy i pasteryzujemy 10-15 minut. Ustawiamy do góry dnem do ostudzenia.
Przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu.
Wszystkie warzywa kroimy w cienkie paseczki, przekładamy do miski, posypujemy solą, ostrożnie mieszamy i odstawiamy na 2 godziny. W tym czasie przygotowujemy zalewę.
Wszystkie składniki dajemy do garnka i doprowadzamy do wrzenia. Następnie odstawiamy do ostudzenia. Z warzyw odlewamy wytworzony sok.
Do słoików wlewamy niewielką ilość przestudzonej zalewy i dajemy osączone z soku warzywa ( dociskamy je). Na wierzch wlewamy łyżkę oleju, dajemy angielskie ziele i wlewamy zalewę, by ta przykryła warzywa.
Zakręcamy i pasteryzujemy 10-15 minut. Ustawiamy do góry dnem do ostudzenia.
Przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu.