AniaHania

AniaHania

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 131]

Tarta z pomidorami

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Tarta z pysznymi, aromatycznymi pomidorkami koktajlowymi to wspaniały pomysł na lunch, obiad czy kolację. Smakuje dobrze zarówno na gorąco jak i na zimno.

Tarta z pomidorami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tarta z pomidorami

Na ciasto

  • 225 g mąki
  • pół łyżeczki soli
  • 100 g schłodzonego masła
  • 6 łyżek zimnej wody

Na farsz

Sposób przygotowania:

Tarta z pomidorami
Mąkę przesiałam, dodałam pół łyżeczki soli, zimne masło, posiekałam razem , dodałam 6 łyżek zimnej wody i szybko zagniotłam ciasto. Rozwałkowałam je i wyłożyłam nim formę do tarty.

Nakłułam widelcem ciasto i odstawiłam do lodówki. Do miski wbiłam 3 jajka, dodałam 2 czubate łyżki śmietany i starty żółty ser. Wszystko razem wymieszałam.

Doprawiłam solą ziołową i czarnym pieprzem. Z lodówki wyjęłam ciasto, wyłożyłam na nie pomidory koktajlowe pokrojone w plasterki oraz kilka kawałków sera solankowego z zalewy.

Na to wylałam masę jajeczną i dołożyłam jeszcze plasterki pomidorów, posypałam po wierzchu pokruszonymi orzechami nerkowca.

Piekłam 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, po tym czasie zmniejszyłam temperaturę do 180 stopni i zapiekałam jeszcze przez 20 minut.

Po wyjęciu dodałam listki bazylii.  
Tarta z pomidorami
Ciasto wyłożyćna formę do tarty i nakłuć widelcem
Tarta z pomidorami
pyszne pomidorki koktajlowe, głowny składnik tarty
Tarta z pomidorami
ser solankowy w zalewie, kolejny składnik tarty
Tarta z pomidorami
Pyszna tarta tuż po wyjęciu z piekarnika

Tagi:

tarta warzywa