Sposób przygotowania:
Tarta z pomidorami
Mąkę przesiałam, dodałam pół łyżeczki soli, zimne masło, posiekałam razem , dodałam 6 łyżek zimnej wody i szybko zagniotłam ciasto. Rozwałkowałam je i wyłożyłam nim formę do tarty.
Nakłułam widelcem ciasto i odstawiłam do lodówki. Do miski wbiłam 3 jajka, dodałam 2 czubate łyżki śmietany i starty żółty ser. Wszystko razem wymieszałam.
Doprawiłam solą ziołową i czarnym pieprzem. Z lodówki wyjęłam ciasto, wyłożyłam na nie pomidory koktajlowe pokrojone w plasterki oraz kilka kawałków sera solankowego z zalewy.
Na to wylałam masę jajeczną i dołożyłam jeszcze plasterki pomidorów, posypałam po wierzchu pokruszonymi orzechami nerkowca.
Piekłam 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, po tym czasie zmniejszyłam temperaturę do 180 stopni i zapiekałam jeszcze przez 20 minut.
Po wyjęciu dodałam listki bazylii.
Nakłułam widelcem ciasto i odstawiłam do lodówki. Do miski wbiłam 3 jajka, dodałam 2 czubate łyżki śmietany i starty żółty ser. Wszystko razem wymieszałam.
Doprawiłam solą ziołową i czarnym pieprzem. Z lodówki wyjęłam ciasto, wyłożyłam na nie pomidory koktajlowe pokrojone w plasterki oraz kilka kawałków sera solankowego z zalewy.
Na to wylałam masę jajeczną i dołożyłam jeszcze plasterki pomidorów, posypałam po wierzchu pokruszonymi orzechami nerkowca.
Piekłam 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, po tym czasie zmniejszyłam temperaturę do 180 stopni i zapiekałam jeszcze przez 20 minut.
Po wyjęciu dodałam listki bazylii.
Jagodowa
Magdalena88
AniaHania
Jagodowa napisał(a):
AniaHania
Magdalena88 napisał(a):