Sposób przygotowania:
Tiella - zapiekanka warstwowaEtap 1
Bakłażana pokroić w cienkie plastry i zasolić, odstawić na 30 minut aż puści soki. Kolejno opłukać pod zimną wodą i osuszyć na papierowym ręczniku.
Pomidory sparzyć, obrać ze skórek, oczyścić z pestek. Pomidory, seler naciowy, cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę,wymieszać, dodać natkę i oregano.
Etap 2:
Ziemniaki obrać, pokroić na cienkie plastry, osuszyć na papierowym ręczniku.
Żaroodporne naczynie wysmarować oliwą i na dnie ułożyć połowę ziemniaków i warstwę bakłażana.
Etap 3:
Następnie ułożyć połowę pomieszanych pomidorów z warzywami, które skropić oliwą.
Etap 4:
Kolejno pozostałą część ziemniaków i zakończyć pomidorami, polać resztą oliwy. Naczynie przykryć folią aluminiową i piec ok. 1 godzinę w piekarniku nagrzanym do temperatury 170°C.
Po tym czasie zdjąć folię i jeszcze piec przez 30 minut. Gotową zapiekanką udekorować świeżymi listkami oregano.
Jagodowa
Magdalena88