Sposób przygotowania:
Racuchy jabłkowe
Do małego wiaderka wsypałam mąkę, cukier, cukier puder , sól oraz proszek do pieczenia. Wymieszałam. Dolałam mleko oraz wbiłam jedno jajo. Całość porządnie rozbiłam trzepaczką. Jabłka umyłam , obrałam i usunęłam gniazda nasienne. Starłam na tarce o dużych okach. Dosypałam do ciasta. Wymieszałam. Na rozgrzaną patelnię z olejem kładłam po dwa placki. Co nie całą minutę przewracałam z jednej strony na drugą. Podawałam na gorąco. Jeśli ciasto wychodzi nam za rzadkie można dosypywać jeszcze troszkę mąki do uzyskania pożądanej konsystencji.
Elficzna
Smakowita88
Dzięki za uwagę Elficzna , miało być dwie łyżeczki cukru pudru :-) zjadło mi się
a cukru dałam tyle bo mam jabłka kwaśne antonówki- nie wiem powinnam dopisać jakie te jabłka?
kasiunia.1981
gosia56
Ale osobiscie bardzo je lubię............
Elficzna
msewka
A wg.mnie jest istotne i należałoby napisać,że chodzi o kwaśne jabłka typu antonówka czy szara reneta .Jeśli dodać jabłka deserowe,słodkie to ciężko byłoby zjeść.Można napisać,że używając słodkiej odmiany jabłek ilość cukru zmniejszyć o połowę.
Babciagramolka
A drugie - w wielu przepisach piszesz ,, do małego wiaderka " - to jakieś cpecjalne wiaderko ? Musze przyznać , że nie pasuje mi jakoś używanie wiaderek w kuchni - po czymś Ci zostało i tak używasz ? Trzeba koniecznie w tym wiaderku - nie można wymieszać w zwykłej misce kuchennej odpowiedniej wielkosci ?
Smakowita88
mleko zwykłe od krowy- mam małe plastikowe wiadereczko ( kupiliśmy specjalnie na ciasto drożdżowe)
edytaha
Smakowita88
Nie skarmelizowały się - wyszły bardzo smaczne, tym bardziej że jabłka puściły sok