msewka

msewka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 607]

Racuchy jogurtowe z dżemem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Puszyste,pyszne racuszki jogurtowe. W połączeniu z dżemem mojej produkcji (smak malinowo-jagodowo-jabłkowy) uzależniają.

Racuchy jogurtowe z dżemem

Składniki:

Racuchy jogurtowe z dżemem

 

  • 1 jajko
  • 2/3 szklanki mąki pszennej (czyli ok.167 ml)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru
  • 125 g jogurtu naturalnego bez cukru
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki oleju (1 do ciasta i 1 na patelnię)
  • kilka łyżeczek dżemu

Sposób przygotowania:

Racuchy jogurtowe z dżemem
Zmiksować mokre składniki-jogurt,jajko,olej. Dodać mąkę,proszek do pieczenia,sól i cukier i razem połączyć. Smażyć najlepiej na patelni teflonowej ,cieniutko posmarowanej (najlepiej pędzelkiem silikonowym) olejem, tylko przed smażeniem pierwszej porcji.

Przed smażeniem kolejnej już nie trzeba smarować. Porcje nakładać łyżką,zostawiać odstęp ,gdyż placki urosną. Po ok.2 minutach przewrócić na drugą stronę i dosmażyć. Ja podałam swoje z dżemem,który zrobiłam z malin,jagód i jabłek z dżemixem. Smak przepyszny.

Oczywiście dżem lub nałożenie można dowolnie wybrać. Jest to porcja dla jednej osoby.  

Tagi:

dania