Sposób przygotowania:
Naleśniki z twarożkiem i śliwkamiEtap 1
Śliwki umyć, przekroić na pół przy okazji usuwając pestki, przełożyć do garnka, zasypać cukrem (ilość wg upodobań), zagotować. Gotować na małym ogniu tak długo, aż śliwki częściowo się rozpadną. Przestudzić.
Etap 2
Jajka wbić do miski. Dodać do nich cukier waniliowy, maślankę i mleko, dokładnie wymieszać. Dodać mąkę. Ponownie dokładnie wymieszać, żeby nie było grudek.
Etap 3
Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, wylać na nią porcję ciasta, rozlać na brzegi. Naleśniki smażyć na rumiano z obu stron.
Etap 4
Twaróg przełożyć do miseczki, rozgnieść widelcem. Dodać do niego cukier i śmietanę, dokładnie wymieszać.
Etap 5
Na połowie każdego naleśnika rozłożyć po trochu twarożku.
Etap 6
Naleśniki składać na pół, następnie jeszcze raz na pół, układać na talerzach. Na naleśnikach rozłożyć śliwki i podawać.