msewka

msewka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 607]

Racuchy jogurtowe.

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Małe, pulchne racuszki.Idealne na śniadanie, i to nie tylko dla małych milusińskich.

Racuchy jogurtowe.

Składniki:

Racuchy jogurtowe.

 

  • 40 dag jogurtu naturalnego bez cukru
  • 16 g cukru waniliowego
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szczypta soli
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • olej do smażenia

 

 

Sposób przygotowania:

Racuchy jogurtowe.
Jogurt zmiksować z jajkami,cukrem waniliowym.Dodać mąkę i sól, miksując cały czas.Wierzch oprószyć sodą i proszkiem do pieczenia,wmieszać w ciasto.Smażyć od razu na gorącym oleju na ciemnozłoty kolor z obydwu stron.Osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowej serwetce czy ręczniku papierowym. Możemy polać jogurtem owocowym, nałożyć dżemem lub miodem, wg.uznania. Ja podałam z dżemem jabłkowo-dyniowym z przepisu Pyzy.Jego smak idealnie harmonizuje z racuszkami.