Sposób przygotowania:
Gulasz segedyńskiETAP 1:
Mięso z szynki myję, kroję w grubszą kostkę .Cebulę i czosnek obieram, cebulę siekam a czosnek przeciskam przez praskę.
ETAP 2:
W szerokim garnku rozgrzewam olej, wrzucam czosnek z cebulą, oprószam kminkiem i przesmażam aż cebula staje się szklista,
ETAP 3:
wtedy dodaję pokrojone mięso, oprószam słodką papryką, mieszam, smażę 5 minut,
ETAP 4:
oprószam mąką tortową, wlewam połowę rosołu, dodaję pieprz w ziarnach, ziele angielskie i liść laurowy.
Przykrywam pokrywką i gotuję 30 minut.
ETAP 5:
Kapustę kiszoną odciskam z zalewy –jeśli jest bardzo kwaśna płuczę pod bieżącą wodą i odciskam, kroję na mniejsze kawałki, dodaję po 30 minutach do mięsa, tak samo pokrojone pieczarki i papryki, podlewam resztą rosołu i gotuję jeszcze 30 minut, doprawiam solą do smaku.
Na 5 minut przed końcem gotowania jak mięso będzie miękkie, wlewam słodką śmietankę, zagotowuję zestawiam z ognia.
Podaję z pszenną bułeczką.
Smacznego!
SylaUla
Magdalena88