2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

SUPERPRZEPIS

Gulasz segedyński

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Ponieważ łopatka wieprzowa jest dla mnie za tłusta zrobiłam go z chudej szynki, mój dodatek do niego to papryka oraz pieczarki, specjalnością tego gulaszu jest dodatek śmietany i proszę z niej nie rezygnować, bo to dzięki niej ma ten specyficzny smak

Gulasz segedyński

Składniki:

Gulasz segedyński

 

Sposób przygotowania:

Gulasz segedyński

ETAP 1:

Gulasz segedyński
szynkę myję kroję w grubą kostkę cebulę siekam

Mięso z szynki myję, kroję w grubszą kostkę .Cebulę i czosnek obieram, cebulę siekam a czosnek przeciskam przez praskę.

ETAP 2:

Gulasz segedyński
cebulę i czosnek przesmażam z kminkiem na oleju

W szerokim garnku rozgrzewam olej, wrzucam czosnek z cebulą, oprószam kminkiem i przesmażam aż cebula staje się szklista,

ETAP 3:

Gulasz segedyński

wtedy dodaję pokrojone mięso, oprószam słodką papryką, mieszam, smażę 5 minut,

ETAP 4:

Gulasz segedyński
mięso poprószam mąką dodaję liść podlewam rosołem

oprószam mąką tortową, wlewam połowę rosołu, dodaję pieprz w ziarnach, ziele angielskie i liść laurowy.

Przykrywam pokrywką i gotuję 30 minut.

ETAP 5:

Gulasz segedyński
pod koniec gotowania dodaję kapustę doprawiam do smaku zabielam śmietaną

Kapustę kiszoną odciskam z zalewy –jeśli jest bardzo kwaśna płuczę pod bieżącą wodą i odciskam, kroję na mniejsze kawałki, dodaję po 30 minutach do mięsa, tak samo pokrojone pieczarki i papryki, podlewam resztą rosołu i gotuję jeszcze 30 minut, doprawiam solą do smaku.

Na 5 minut przed końcem gotowania jak mięso będzie miękkie, wlewam słodką śmietankę, zagotowuję zestawiam z ognia.

Podaję z pszenną bułeczką.
Smacznego!