Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Racuchy malinowe :

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Smaczne placuszki . Doskonałe na letni obiad .

Racuchy malinowe :

Składniki:

Racuchy malinowe :

 

  • 50 dag malin
  • 2 jajka
  • 1 duża śmietana ( 1 ½ szklanki )
  • ¾ szklanki gęstego jogurtu naturalnego
  • szczypta soli
  • 2 łyżki cukru + cukier do posypania
  • 1 szklanka mąki
  • 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego ( lub cukier waniliowy )
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • olej do smażenia
  • bita śmietana

 

Sposób przygotowania:

Racuchy malinowe :
Żółtka zmieszać ze śmietaną , jogurtem , proszkiem do pieczenia, aromatem waniliowym , mąką , szczyptą soli . Dodać ubitą z cukrem pianę z białek . Wymieszać. Włożyć umyte i odsączone maliny ( ok. 15 dag odłożyć do posypania racuchów ). Delikatnie zamieszać. Na patelni rozgrzać olej. Kłaść łyżką porcje ciasta i smażyć na rumiano z obu stron . Podawać z bitą śmietaną , posypane cukrem i malinami .
Ja dodaję aromat waniliowy ( nie olejek ), ale jak ktoś nie ma to można dać cukier waniliowy .

Tagi:

jajko jajka