racuchy ryżowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

r_a_c_u_c_h_y r_y_ż_o_w_e

racuchy ryżowe

Składniki:

racuchy ryżowe

 

  • 1/2kg ryżu
  • 4 jajka
  • 300g maki
  • 100ml mleka
  • 150g cukru
  • 15g proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
  • dżem lub cukier puder

Sposób przygotowania:

racuchy ryżowe
ryż gotujemy i mieszamy z żółtkami cukrem i cukrem waniliowym, oraz mlekiem i mąka wymieszana z proszkiem do pieczenia. białka ubijamy na sztywna piane i delikatnie łączymy z masa ryżowa, dodajemy szczyptę soli, na patelnie z rozgrzanym olejem nakładamy łyżka nieduże placki smażymy na złocisty kolor, tak samo jak placki ziemniaczane,racuchy ryżowe podajemy od razu po usmażeniu z dżemem lub cukrem pudrem