milczek89

milczek89

Starszy Kucharz
[Przepisów: 19]

Racuchy z jabłkami..

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Placuszki idealnie pasują na deser po obiedzie lub na podwieczorek. Moi chłopcy (mąż i synuś) zajadają się nimi.

Racuchy z jabłkami..

Składniki:

Racuchy z jabłkami..

 

  •  2 jaja
  •  0,5 l mleka
  •  2, 5 szklanki mąki
  •  2 łyżki cukru
  •  szczypta soli
  •  0,5 łyżeczki sody
  •  2 kwaśne jabłka
  •  cukier puder do posypania

 

Sposób przygotowania:

Racuchy z jabłkami..
Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy białka można to zrobić ręcznie lub też mikserem. W drugiej misce ubijamy żółtka, cukier, mleko, sodę, mąkę. Do tak przygotowanej masy dodajemy starte na tarce jabłka.(oczywiście wcześniej myjemy je i obieramy) Następnie delikatnie łyżką dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy. smażymy na rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy na wolnym ogniu aby się nie przypaliły.