zabaione22

zabaione22

Kucharz
[Przepisów: 11]

Racuchy z jabłkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Słodki obiad lub pyszna przekąska

Racuchy z jabłkami

Składniki:

Racuchy z jabłkami

 

  • 2 jajka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka do proszku do pieczenia
  • 2 szklanki letniego mleka
  • 1 kg, jabłek (najlepsze są odmiany kwaskowe)
  • cukier puder
  • cukier waniliowy /cynamon - do posypania jabłek

Sposób przygotowania:

Racuchy z jabłkami
Jajka ubić z cukrem na gładką masę. Dodać mąkę i proszek do pieczenia po czym STOPNIOWO dodawać mleko -ciągle mieszając . Masa ma być gładka, rzadka ale nie lejąca sie! Jabłka pokroić w kosteczkę lub zetrzeć na tarce (można skropic sokiem z cytryny zeby nie zbrązowiały). Wg. uznania mozna posypac cynamonem lub cukrem waniliowym - to dla nadania smaku. Jabłka połączyć z ciastem. Na patelni rozgrzać oliwę i łyżką nakładać placuszki. Smażyć z obu stron do zarumienienia. Po nałożeniu na talerz posypać cukrem pudrem ....i wcinać!! Smacznego ;-)