Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Racuchy z jabłkami i jogurtem szarlotkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Racuszki z jabłkami to danie kojarzące mi się z dzieciństwem. Zawsze lubiłam jeść takie placuszki z cukrem pudrem i jogurtem. Teraz podaję je z jogurtem o smaku "apple pie" :)

Racuchy z jabłkami i jogurtem szarlotkowym

Składniki:

Racuchy z jabłkami i jogurtem szarlotkowym

 

  • Na 5 racuszków:
  • 2 średnie jabłka - proponuję wybrać kwaśne
  • 0,5 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 4 łyżeczki cukru pudru + cukier puder do posypania
  • 1 kubeczek (150 g) jogurtu o smaku "apple pie"
  • olej - pół łyżeczki do ciasta oraz olej do smażenia
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Racuchy z jabłkami i jogurtem szarlotkowym

ETAP 1:

Racuchy z jabłkami i jogurtem szarlotkowym
Do placków proponuję użyć kwaśnych jabłek

Jabłka myjemy, obieramy ze skórki, kroimy w kosteczkę.

ETAP 2:

Racuchy z jabłkami i jogurtem szarlotkowym
Żółtka łączymy z cukrem, olejem i jogurtem apple pie

Żółtko oddzielamy od białka. Żółtko rozmącamy, ucieramy z cukrem pudrem (4 łyżeczki), dodajemy pół kubeczka jogurtu oraz pół łyżki oleju.

ETAP 3:

Racuchy z jabłkami i jogurtem szarlotkowym
Mąkę i proszek do pieczenia łączymy ze składnikami mokrymi

Mąkę przesiewamy przez sito razem z proszkiem do pieczenia, a następnie stopniowo, po łyżce, dodajemy do masy z żółtka i jogurtu. Miksujemy mikserem.

ETAP 4:

Racuchy z jabłkami i jogurtem szarlotkowym
Po dodaniu piany z białek ciasto delikatnie mieszamy drewnianą łyżką

Z białka z dodatkiem szczypty soli ubijamy pianę. Pianę dodajemy do ciasta, delikatnie mieszając drewnianą łyżką, aby ciasto nie straciło puszystości.

Na koniec dodajemy jabłka.

ETAP 5:

Racuchy z jabłkami i jogurtem szarlotkowym
Placki smażymy na patelni

Na patelni rozgrzewamy olej. Nakładamy porcje ciasta i smażymy z obu stron, aż racuszki będą rumiane (ok. 1- 2 minuty na każdą stronę).

Racuchy odsączamy z tłuszczu, wykładamy na talerze, posypujemy cukrem pudrem.

Na racuszki wykładamy pozostały jogurt.