Sposób przygotowania:
Racuchy z jabłkami i jogurtem szarlotkowymETAP 1:
Jabłka myjemy, obieramy ze skórki, kroimy w kosteczkę.
ETAP 2:
Żółtko oddzielamy od białka. Żółtko rozmącamy, ucieramy z cukrem pudrem (4 łyżeczki), dodajemy pół kubeczka jogurtu oraz pół łyżki oleju.
ETAP 3:
Mąkę przesiewamy przez sito razem z proszkiem do pieczenia, a następnie stopniowo, po łyżce, dodajemy do masy z żółtka i jogurtu. Miksujemy mikserem.
ETAP 4:
Z białka z dodatkiem szczypty soli ubijamy pianę. Pianę dodajemy do ciasta, delikatnie mieszając drewnianą łyżką, aby ciasto nie straciło puszystości.
Na koniec dodajemy jabłka.
ETAP 5:
Na patelni rozgrzewamy olej. Nakładamy porcje ciasta i smażymy z obu stron, aż racuszki będą rumiane (ok. 1- 2 minuty na każdą stronę).
Racuchy odsączamy z tłuszczu, wykładamy na talerze, posypujemy cukrem pudrem.
Na racuszki wykładamy pozostały jogurt.