Sposób przygotowania:
Kukurydziane racuchy z jabłkami i czereśniamiEtap 1
Drożdże rozetrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i niewielką ilością mleka.
Etap 2
Do rozczynu dodać jajka, resztę mleka, maślankę i obie mąki. Wszystko dokładnie wymieszać.
Etap 3
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać do ciasta, ponownie wymieszać. Ciasto przykryć ściereczką i odłożyć na ok. pół godziny w ciepłe miejsce.
Etap 4
W tym czasie umyć i wypestkować czereśnie.
Etap 5
Na patelni rozgrzać trochę oleju, kłaść na nią porcje ciasta, do każdej włożyć po kilka czereśni.
Etap 6
Smażyć na średnim ogniu na rumiano z obu stron. Usmażone racuchy można dodatkowo oprószyć cukrem pudrem.