Sposób przygotowania:
Drożdżowe racuchy z jabłkami i dżemem
1. Mleko lekko podgrzewam. Dodaję pokruszone drożdże, jajko, sól oraz cukier i cukier waniliowy. Mieszam. Stopniowo dodaję mąkę. Dokładnie mieszam ciasto trzepaczką. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Przygotowanie ciasto odstawiam na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
2. Jabłka obieram i ścieram na tarce o dużych otworach. Dodaję do wyrośniętego ciasta. Mieszam.
3. Na patelni rozgrzewam olej. Łyżką nakładam niewielkie porcje ciasta tworząc placuszki. Racuchy smażę na rumiano z dwóch stron.
4. Usmażone racuchy układam na talerzu. Na racuchy nakładam dżem brzoskwiniowy i podaję.
2. Jabłka obieram i ścieram na tarce o dużych otworach. Dodaję do wyrośniętego ciasta. Mieszam.
3. Na patelni rozgrzewam olej. Łyżką nakładam niewielkie porcje ciasta tworząc placuszki. Racuchy smażę na rumiano z dwóch stron.
4. Usmażone racuchy układam na talerzu. Na racuchy nakładam dżem brzoskwiniowy i podaję.