pepsicOLA

pepsicOLA

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 193]

RACUCHY z jabłkami - wersja I

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Jedna z wielu wersji znanego wszystkim dania obiadowo-podwieczorkowego :)

RACUCHY z jabłkami - wersja I

Składniki:

RACUCHY z jabłkami - wersja I

 

  • 0,5 litra maślanki
  • 2 jajka
  • mąka
  • 1- łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 0,5 łyżeczki sody
  • 1-2 jabłka
  • rodzynki

 

Sposób przygotowania:

RACUCHY z jabłkami - wersja I
Oddzielić białka od żółtek. Z białek ubić sztywną pianę. Teraz razem miksujemy mąkę, mleko, żółtka. Masa musi być gładka, bez grudek. Mąki daję na "tzw oko". Ciasto ma być gęste, ale bez przesady. Rodzynki moczymy w ciepłej wodzie. kiedy napęcznieją dodajemy do ciasta. jabłka myjemy, obieramy, wykrawamy gniazda nasienne i kroimy na małe kawałki. Na sam koniec dodajemy ubitą pianę. Delikatnie mieszamy. Smażymy na odrobinie tłuszczu na rozgrzanej patelni.