caroline1983

caroline1983

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 322]

Racuchy z jesienną nutą

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Ta wersja posmakowała całej mojej rodzinie

Racuchy z jesienną nutą

Składniki:

Racuchy z jesienną nutą

 

  • 3 szklanki maki
  • 1 i 1/2 szklanki mleka
  • 6 łyżeczek cukru
  • 2 jaja
  • 1/2 kostki drożdży (5 dag)
  • 2 duże jabłka
  • 1 średni kiść winogron
  • 2-3 krople olejku waniliowego lub 1 mały cukier waniliowy
  • cynamon (ok. 1/4 łyżeczki lub jak kto lubi)
  • olej

Sposób przygotowania:

Racuchy z jesienną nutą
Mąkę przesiać do duzej miski, Na makę pokruszyć drożdże, posypać cukrem. W oddzielnym naczyniu podgrzać mleko (temperatura taka jak mleka dla niemowląt). Wlać mleko do pozostałych składników, bardzo dokładnie wymieszać. Dodać jaja i wymieszać. Odstawic na 30 minut w ciepłe miejsce. Jabłka umyc, obrać, usunac gniazda nasienne, pokroic w kostke. Z umytego winogronu oberwac owoce. Do ciasta dodać owoce, olejek waniliowy, cynamon. Dokładnie wymieszać i odstawic na 15 minut. Na rozgdzany olej kłaść łyzka ciasto i smazyć racuchy na złoty kolor. Podawać ciepłe posypane cukrem lub cukrem pudrem. Jeśli ktos ma to moze jeszcze dodać 1 gruszke pokrojona w kostke.