katarzynka455

katarzynka455

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1651]

Racuszki ryżowe na słodko

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Placuszki ryżowe na słodko.

Racuszki ryżowe na słodko

Składniki:

Racuszki ryżowe na słodko

 

  • ugotowany na sypko ryż 1,5 szklanki
  • jajko 1 sztuka
  • mąka 2-3 łyżki
  • mleko ok1/2 szklanki
  • twaróg sernikowy 20 dag
  • cukier waniliowy 1 opakowanie
  • cukier
  • śmietana 3-4 łyżki
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Racuszki ryżowe na słodko
Do ryżu dodajemy jajko, mąkę, mleko, pół opakowania cukru waniliowego i łyżeczkę cukru. Wszystko razem mieszamy. Masa powinna być dość gęsta. Na patelni rozgrzewamy olej. Nakładamy ciasto łyżką i smażymy małe racuszki. Do sera dodajemy śmietanę, resztę cukru waniliowego i mieszamy.Można dosłodzić do smaku. Przygotowanym serkiem smarujemy upieczone racuszki.

Tagi:

ryż jajko jajka