mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Racuszki z jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Moja rodzinka uwielbia wręcz wszelkie placuszki i naleśniki, a te racuszki to już w ogóle ubóstwia;) najlepsze na ciepło:)

Racuszki z jabłkami

Składniki:

Racuszki z jabłkami

 

  • mąka
  • 2 szkl. mleka
  • jajka (1 jajo na 1 szkl. mleka)
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta sody oczyszczonej
  • 1-2 jabłka
  • dodatkowo: cukier puder, truskawki

Sposób przygotowania:

Racuszki z jabłkami
Mleko wlać do miski, dodać jajka, szczyptę soli, roztrzepać. Dodać mąkę przesianą z proszkiem i sodką, w takiej ilości, aby ciasto przypominało konsystencję gęstej śmietany. Na koniec dorzucić jabłka obrane i pokrojone w niedużą kostkę. Dobrze wymieszać. Nabierać łyżką masę, formując na patelni niewielkie placuszki. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoto. Osączać na papierowym ręczniku. Podawać posypane cukrem pudrem, udekorowane truskawkami.