Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Racuszki z jabłkami 2

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Szybkie racuszki z jabłkami doskonałe na deser

Racuszki z jabłkami 2 Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Racuszki z jabłkami 2

 

  • 2 średnie jabłka
  • 350g mąki
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka cukry trzcinowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 mały jogurt naturalny
  • 2 jajka
  • 200 ml mleka

 

  • oliwa do smażenia
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Racuszki z jabłkami 2
Jabłka obieramy i kroimy w małe kawałeczki. Jajka wbijamy do miski i roztrzepujemy razem z mlekiem i jogurtem, kiedy uzyskamy jednolitą masę dodajemy cukier waniliowy, cukier trzcinowy i proszek do pieczenia - dokładnie wymieszać. Następnie dodajemy przesianą mąkę i dokładnie mieszamy. Do powstałego ciasta dodajemy pokrojone jabłka. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy. Nakładamy małe porcie ciasta z jabłkami formując placuszki i smażymy na złoty kolor z dwóch stron. Wyciągamy na ręcznik kuchenny, odsączamy zbędny tłuszcz, przekładamy na talerzyk i posypujemy cukrem pudrem. Smacznego
Racuszki z jabłkami 2
Ciasto na racuszki wymieszane z kawałeczkami jabłek
Racuszki z jabłkami 2
Na rozgrzanej patelni smazymy na złoty kolor placuszki