Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Złoty Ekspert
[Przepisów: 540]

Racuszki z kefirem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo proste w wykonaniu,tanie i szybkie racuszki z dodatkiem kefiru,sody i jabłek pokrojonych w kostkę.

Racuszki z kefirem

Składniki:

Racuszki z kefirem

na ciasto:

  • 2,5 szkl. mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 30 dag kefiru ( 2 małe kubeczki po 150 g)
  • 5 łyżek cukru
  • 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 cukier waniliowy
  • szczypta soli

dodatkowo:

  • 3 jabłka
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Racuszki z kefirem

Przygotowanie jabłek:

Racuszki z kefirem
Obrane jabłka kroimy w kostkę ok. 1 cm×1 cm

Jabłka myjemy,obieramy i usuwamy gniazda nasienne. Kroimy jabłka w kostkę.

Przygotowanie ciasta:

Racuszki z kefirem
Do przygotowanego ciasta dodajemy pokrojone jabłka

Ubijamy mikserem jajka z cukrem na puszystą pianę. Pod sam koniec dajemy cukier waniliowy, szczyptę soli.

Zmniejszyć obroty miksera i dodawać na przemian mąkę przesianą z sodą oczyszczoną i kefir.

Gotowe ciasto mieszamy z pokrojonymi jabłkami.

Smażenie racuszków:

Racuszki z kefirem
Na rozgrzanej patelni smażymy racuszki z obu stron po ok.3-4 min.

Na patelni na średnim ogniu rozgrzewamy olej. Następnie za pomocą łyżki namoczanej w zimnej wodzie nakładamy małe racuszki. Smażymy je z obu stron po ok. 3-4 min.

Etap końcowy:

Racuszki z kefirem
Usmażone racuszki ściągamy z patelni na papierowy ręcznik

Po usmażeniu wykładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Następnie posypujemy cukrem pudrem.