Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Racuszki z czereśniową frużeliną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 4/5 głosów: 14

Racuszki z czereśniową frużeliną są pysznym pomysłem na deser dla całej rodziny. Frużelinę można również podać z rogalikami czy chałką.

Racuszki z czereśniową frużeliną Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Racuszki z czereśniową frużeliną

Racuchy

  • 200 ml kefiru
  • 1,5 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • olej rzepakowy do smażenia

frużelina

Sposób przygotowania:

Racuszki z czereśniową frużeliną
Czereśnie drylujemy, przekładamy do rondla, dodajemy cukier, sok z połowy cytryny i gotujemy na niewielkim ogniu przez około 30-40 minut Żelatynę namaczamy w 3-4 łyżkach zimnej wody po czym gdy napęcznieje podgrzewamy ją.

Make ziemniaczaną rozrabiamy w pozostałej wodzie. Kiedy do czereśni dodajemy żelatynę, następnie wlewamy pomału make i mieszamy, zagotowujemy.

Racuszki:

Do miski wlewamy kefir, wbijamy jajka, dodajemy cukier i cukier waniliowy, następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i całość mieszamy do uzyskania jednolitego ciasta.  

Patelnie smarujemy olejem, rozgrzewamy, nakładamy niewielkie racuszki które smażmy po kilka chwil z dwóch stron. Racuszki podajemy z frużeliną czereśniową.
Racuszki z czereśniową frużeliną
czeresnie myjemy a nastepnie je drylujemy
Racuszki z czereśniową frużeliną
do czeresni dodajemy cukier i sok z cytryny
Racuszki z czereśniową frużeliną
gotujemy frużeliny wg przepisu dodając żleatynę i makę
Racuszki z czereśniową frużeliną
z podanych skladników mieszamy ciasto na racuszki
Racuszki z czereśniową frużeliną
na patelni smkazmy racuszki po kilka chwil z dwóch stron

Tagi:

jajko jajka mak