dorota w

dorota w

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 302]

Racuszki z tartymi jabłkami

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Racuszki z ciastem w którym jest dodane starte jabłko. Lekkie i wilgotne. W środek dodatkowo wciśnięty jest kawałek jabłka. Najlepsze jeszcze ciepłe, choć i na zimno też są smaczne. Schodzą błyskawicznie z talerza.

Racuszki z tartymi jabłkami

Składniki:

Racuszki z tartymi jabłkami

racuszki

  • 250 ml kefiru
  • 1 duże jajko
  • 2 czubate łyżki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 g mąki pszennej
  • 3 jabłka
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Racuszki z tartymi jabłkami
Do miski wlać kefir, dodać jajko, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i mąkę. Wszystko razem wymieszać łyżką lub krótko zmiksować.

Jedno jabłko zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać do ciasta, jeszcze raz wymieszać łyżką.

Pozostałe 2 jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, a każdą z nich podzielić jeszcze na 3 plasterki.

Na patelni rozgrzać olej, kłaść po jednej łyżce ciasta formując na owalny kształt. Zaraz wcisnąć w środek kawałek jabłka.

Smażyć z obu stron na niewielkim palniku.