Hrabina w kuchni

Hrabina w kuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 383]

Drożdżowe racuchy z jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Ostatnio usmażyłam drożdżowe racuchy z jabłkami, nie jadłam ich już dawno... a to smaki mojego dzieciństwa.

Drożdżowe racuchy z jabłkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Drożdżowe racuchy z jabłkami

 

 

Sposób przygotowania:

Drożdżowe racuchy z jabłkami
Przygotować zaczyn z połowy szklanki ciepłego mleka, z trzech łyżek mąki, cukru i drożdży. Odstawić do wyrośnięcia. Do przesianej mąki dodać szczyptę soli, zaczyn drożdżowy, jajko i resztę ciepłego mleka. Wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę. Jabłka obrać zetrzeć na tarce o dużych oczkach, połączyć z ciastem. Ciasto jeszcze raz pozostawić do wyrośnięcia na ok. 20 minut. Na patelni rozgrzać olej i wykładać łyżką placuszki. Smażyć z dwóch stron na złoty kolor. Podawać posypane cukrem pudrem.
Drożdżowe racuchy z jabłkami
Do mąki dodać zaczyn drożdżowy, jajko i resztę mleka.
Drożdżowe racuchy z jabłkami
Wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Drożdżowe racuchy z jabłkami
Dodać starte jabłka, połączyć z ciastem i jeszcze raz zostawić do wyrośnięcia.
Drożdżowe racuchy z jabłkami
Placki smażyć na złoty kolor na rozgrzanym oleju.