halina

halina

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 717]

Racuszki z truskawkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Uwielbiam świeże truskawki. W sezonie przyrządzam na różne sposoby truskawki . Rodzinka lubi racuszki.

Racuszki z truskawkami

Składniki:

Racuszki z truskawkami

 

  • mąka pszenna 2 szklanki
  • maślanka 350 ml
  • jajko 2 sztuki
  • sól 2 szczypty
  • cukier 2 łyżki
  • cukier waniliowy 1 łyżeczka
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • truskawki świeże 50 dag
  • cukier 1|3 szklanki
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Racuszki z truskawkami
Przesiać do miski mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodać jajka, maślankę, sól, cukier i cukier waniliowy. Zmiksować ciasto.Truskawki umyć , odszypułkować , pozostawić na sitku do odcieknięcia wody . Połowę truskawek zmiksować z cukrem.Drugą połowę truskawek dodać do ciasta , wymieszać.Rozgrzać olej na patelni teflonowej, kłaść łyżką ciasto formując placuszki. Smażyć z obu stron na złoty kolor .Przed podaniem polać racuszki musem truskawkowym.

Tagi:

jajko jajka