Sposób przygotowania:
Racuszki z truskawkami
. Mąkę przesiać do miski wymieszać z cukrem, dodać kefir, wino, jajka oraz drożdże rozpuszczone wcześniej w ciepłym mleku. Ciasto dokładnie wyrobić, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Stolnicę delikatnie podsypać mąką i rozwałkować na niej cienko wyrośnięte ciasto, następnie szklaneczką wyciąć krążki ciasta i nimi oblepić truskawki, najlepiej zlepić jak pączki i potem delikatnie spłaszczyć. Gotowe racuchy jeszcze raz odstawić do wyrośnięcia.
Smażyć w gorącym oleju na złoty kolor, usmażone odsączyć z nadmiaru tłuszczu i posypać grubą warstwą cukru pudru.
Najlepiej smakują zaraz po przestudzeniu.
Stolnicę delikatnie podsypać mąką i rozwałkować na niej cienko wyrośnięte ciasto, następnie szklaneczką wyciąć krążki ciasta i nimi oblepić truskawki, najlepiej zlepić jak pączki i potem delikatnie spłaszczyć. Gotowe racuchy jeszcze raz odstawić do wyrośnięcia.
Smażyć w gorącym oleju na złoty kolor, usmażone odsączyć z nadmiaru tłuszczu i posypać grubą warstwą cukru pudru.
Najlepiej smakują zaraz po przestudzeniu.