szynszyla

szynszyla

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 221]

Racuszki z truskawkami

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Racuszki przygotowane są na maślance, przez co są w środku wilgotne. Przystrojone truskawkami będą świetnym deserem dla naszych maluchów.

Racuszki z truskawkami

Składniki:

Racuszki z truskawkami

 

  • 2 jajka
  • 3/4 szkl. maślanki
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 1/4 szkl. mąki
  • 3 łyżeczki cukru
  • 5 łyżeczek cukru waniliowego
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Szczypta soli
  • 2 szkl. truskawek
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Racuszki z truskawkami
Mąkę przesiać z z proszkiem do pieczenia i wsypać do miski. Do mąki dodać resztę składników, czyli jajka, maślankę, jogurt naturalny, olej, sól, cukier, cukier waniliowy. Wymieszać wszystko mikserem na jednolitą masę.

Na patelni rozgrzać olej i nakładać łyżką porcje. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Przestudzić. Truskawki umyć i kroić wzdłuż na plasterki.

Usmażone racuszki przełożyć truskawkami, posypać cukrem pudrem oraz ozdobić listkami mięty.

Tagi:

dania placki