Sposób przygotowania:
Śmietankowa jaglanka z frużeliną truskawkową
Śmietankę zagotowujemy, dodajemy płatki jaglane i mieszamy. Gotujemy na wolnym ogniu ok. 3 minuty. Dodajemy cukier do smaku i przekładamy do dwóch naczyń. Studzimy.
Umyte truskawki kroimy na dwie lub cztery części, zasypujemy je cukrem i podgrzewamy na wolnym ogniu, aż do momentu zagotowania. W kilku łyżkach powstałego soku rozpuszczamy żelatynę.
Do gotujących się truskawek dodajemy skrobię ziemniaczaną wymieszaną z łyżką wody. Ponownie zagotowujemy i ściągamy z ognia, po czym dodajemy rozpuszczoną żelatynę i ponownie mieszamy.
Jeszcze ciepłą wykładamy na jaglankę. Migdały prażymy na suchej patelni i posypujemy nimi wierzch jaglanki.
Umyte truskawki kroimy na dwie lub cztery części, zasypujemy je cukrem i podgrzewamy na wolnym ogniu, aż do momentu zagotowania. W kilku łyżkach powstałego soku rozpuszczamy żelatynę.
Do gotujących się truskawek dodajemy skrobię ziemniaczaną wymieszaną z łyżką wody. Ponownie zagotowujemy i ściągamy z ognia, po czym dodajemy rozpuszczoną żelatynę i ponownie mieszamy.
Jeszcze ciepłą wykładamy na jaglankę. Migdały prażymy na suchej patelni i posypujemy nimi wierzch jaglanki.