Śmietankowa jaglanka z frużeliną truskawkową

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pomysł na pożywne, słodkie śniadanie. Można ją przygotować wieczorem i rano mamy od razu śniadanie gotowe.

Śmietankowa jaglanka z frużeliną truskawkową

Składniki:

Śmietankowa jaglanka z frużeliną truskawkową

Jaglanka

  • 250 ml śmietany 30%
  • 2 łyżki płatków jaglanych
  • cukier do smaku

Frużelina

  • 250 g truskawek
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżka wody
  • 1 łyżeczka żelatyny

Dodatkowo

  • 2 łyżki płatków migdałowych

Sposób przygotowania:

Śmietankowa jaglanka z frużeliną truskawkową
Śmietankę zagotowujemy, dodajemy płatki jaglane i mieszamy. Gotujemy na wolnym ogniu ok. 3 minuty. Dodajemy cukier do smaku i przekładamy do dwóch naczyń. Studzimy.

Umyte truskawki kroimy na dwie lub cztery części, zasypujemy je cukrem i podgrzewamy na wolnym ogniu, aż do momentu zagotowania. W kilku łyżkach powstałego soku rozpuszczamy żelatynę.

Do gotujących się truskawek dodajemy skrobię ziemniaczaną wymieszaną z łyżką wody. Ponownie zagotowujemy i ściągamy z ognia, po czym dodajemy rozpuszczoną żelatynę i ponownie mieszamy.

Jeszcze ciepłą wykładamy na jaglankę. Migdały prażymy na suchej patelni i posypujemy nimi wierzch jaglanki.  

Tagi:

deser