Sposób przygotowania:
Drożdżówki z serem i truskawkamiEtap 1
Ciasto: Masło roztopić i przestudzić. Drożdże rozpuścić w mleku. Mąkę i cukier przesypać do miski i wymieszać. Dodać rozpuszczone w mleku drożdże, masło i jajko.
Wymieszać, zagnieść gładkie ciasto. Miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Etap 2
Z wyrośniętego ciasta odrywać małe kawałki, formować z nich kulki, spłaszczać je mocno i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
W środku zrobić małą szklanką wgłębienia (wciskając dno szklanki w ciasto).
Etap 3
Masa serowa: Twaróg rozetrzeć z żółtkami i cukrem pudrem. Masę serową rozłożyć na cieście we wgłębieniach.
Etap 4
Truskawki umyć, odsączyć, odszypułkować, pokroić w ćwiartki, rozłożyć na masie serowej lekko je w nią wciskając.
Etap 5
Drożdżówki piec w 180 stopniach przez ok. 25-30 minut. Upieczone drożdżówki można dodatkowo polukrować.
Czekoladka 2